Kotlina Kłodzka i Góry Stołowe
Czas trwania: 3 dni.
Dzień 1: Wyjazd. Przejazd do Kłodzka. Zwiedzanie Twierdzy Kłodzko z przewodnikiem (część górna oraz podziemne labirynty). Spacer po Starówce, wejście na most gotycki. Zakwaterowanie. Obiadokolacja.
Dzień 2: Śniadanie. Spacer szlakiem Błędnych Skał (zespół form skalnych o wysokości 6 – 11 m, wytworzonych wskutek wietrzenia piaskowca, tworzących labirynt szczelin i zaułków). Obiad. Wycieczka piesza – wejście na Szczeliniec. Kolacja. Ognisko.
Dzień 3: Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do Czermnej. Wizyta w Kaplicy czaszek. Zajęcia (do wyboru) w gospodarstwie Urszuli i Bogusława Gorczyńskich – Szlak Ginących Zawodów. Obiad. Powrót.


Szczeliniec Wielki. Kształt najwyższego szczytu w Górach Stołowych uzasadnia nazwę tego pasma. Wierzchołek jest płaski jak stół i ma wysokie, strome zbocza. Dlatego zagospodarowano go jako taras. To właśnie stąd najlepiej podziwiać malowniczy i przeważnie łagodny krajobraz Kotliny Kłodzkiej. Najwyższy punkt pasma (919 m) osiągniemy stając przy Tronie Liczyrzepy czy jak wolą inni – Fotelu Pradziada, gdzie zgodnie z legendą przesiaduje Duch Gór.
Kaplica Czaszek. Zabytek sakralny znajdujący się w Kudowie-Zdroju, w dzielnicy Czermna. Kaplica położona jest w odległości ok. 1 km od centrum Kudowy, w dolinie rzeki Czermnicy. Kaplicę zbudował w latach 1776–1804 ksiądz Wacław Tomaszek, z pochodzenia Czech, proboszcz parafii w Czermnej. Ściany i sklepienie wnętrza kaplicy pokrywa ok. 3 tys. ciasno ułożonych czaszek i kości ludzkich, ofiar wojen oraz epidemii chorób zakaźnych. Dalsze 20–30 tys. szczątków leży w krypcie pod kaplicą. Na ścianie głównej znajduje się niewielki skromny ołtarz z barokowym krucyfiksem, na którym leżą ciekawsze okazy czaszek.
Gospodarstwo Urszuli i Bogusława Gorczyńskich – Szlak Ginących Zawodów. Prywatny skansen Państwa Gorczyńskich. Powstał w 2001 r., a impulsem było sprowadzenie drewnianego wiatraka ze wsi Potok oddalonej o 500 km. W skansenie można zapoznać się z takimi ginącymi zawodami, jak garncarstwo, kowalstwo, tkactwo i piekarstwo a w ramach zwiedzania – spożyć wiejski chleb ze smalcem wypiekany na miejscu, który zdobył liczne nagrody m.in. kilkakrotnie Ministerstwa Rolnictwa. Istnieją tu czynne warsztaty, w których demonstrowane są prace wykonywane w ramach wymienionych rzemiosł.







