Toruń, Poznań – cukiernicza tradycja
Czas trwania: 2 dni.
Dzień 1: Wyjazd do Poznania – miasta znanego przede wszystkim z poznańskiej gwary, koziołków i rogali świętomarcińskich. W programie: zwiedzanie z przewodnikiem m.in.: Ostrów Tumski, Cytadela, ul. Św. Marcina, Plac Wolności, Stary Rynek, Jezioro Maltańskie. Wizyta w Rogalowym Muzeum poświęconym tradycji wypieku rogala, mającej już 150 lat. Zwiedzanie muzeum ma charakter interaktywny – w trakcie rogalowego pokazu zwiedzający poznają sposób produkcji rogala według oryginalnej receptury.
Dzień 2: Śniadanie. Wykwaterowanie. Wyjazd do Torunia. Zwiedzanie z przewodnikiem „Toruń legend i mitów”. W programie m.in.: Krzywa Wieża, fontanna Flisaka, Ratusz Staromiejski, Dwór Artusa, Katedra Świętojańska i wieża katedralna, Zamek Krzyżacki, Smok toruński, Baszta Koci Łeb. Obiad. Wizyta w Żywym Muzeum Piernika – interaktywnej placówce muzealnej, gdzie pod okiem Mistrza Piernikarskiego przygotować można własne pierniki. Powrót.


Toruń. Piękny nadwiślański gród, który wyróżnia się wśród miast urodą, bogactwem i burzliwą historią, a także wyjątkowym położeniem. Toruń szczyci się imponującą architekturą ratuszy, kościołów, kamienic i bram, zabytkami ruchomymi będącymi dziełami sztuki artystycznej wysokiej próby oraz bogatym dziedzictwem kultury niematerialnej. Drugi dzień wycieczki rozpoczniemy od spaceru, w trakcie którego poznamy najważniejsze i najsłynniejsze zabytki Torunia w oparciu o ciekawe i niezwykłe opowieści, historie i legendy przedstawiane przez przewodnika. Na trasie zwiedzania m.in.: Krzywa Wieża – fontanna Flisaka – Ratusz Staromiejski – Dwór Artusa – Katedra Świętojańska i wieża katedralna – Zamek Krzyżacki – Smok toruński – Baszta Koci Łeb.
Żywe Muzeum Piernika. To pierwsza tego typu interaktywna placówka w Europie. Przekroczenie bram muzeum gwarantuje dwie podróże w czasie: pierwsze piętro w magiczny sposób przenosi gości do średniowiecza, w którym – pod okiem Mistrza Piernikarskiego i uczonej Wiedźmy Korzennej – poznają wszelkie rytuały związane z wypiekiem piernika, własnoręcznie przygotują ciasto, by później, przy użyciu drewnianych form, wypiec z niego toruńskie specjały; drugie piętro Muzeum przedstawia manufakturę z przełomu XIX/XX wieku, którą zarządza rodzeństwo Rabiańskich. Goście zobaczą tam m.in. oryginalne niemieckie maszyny służące do wypieku piernika, zabytkowy piec, kolekcję woskowych form, a każdy chętny będzie mógł ozdobić piernik lukrem, biorąc udział w warsztatach dekorowania prowadzonych przez artystkę malarkę. Dodatkowo każde dziecko na koniec zwiedzania otrzyma specjalny List Wyuczony, zaświadczający o pobycie w Muzeum.







